Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro
Vereniging Nederlandse Gemeenten

Toekomstfilm 'Nederlandse gemeenten in 2040'

De toekomst kun je niet voorspellen, maar samen kun je er wel een voorstelling van maken. Door toekomstscenario’s te vormen kun je anticiperen op veranderingen en een strategie bepalen om hiermee om te gaan.


Beeldend denken

VNG Risicobeheer wil gemeenten helpen bij het versterken van hun strategisch vermogen door samen over de toekomst na te denken. Dit doen zij door dialoogsessies te organiseren voor gemeenteambtenaren waarin beeldend denken over de toekomst centraal staat. Imagro werd gevraagd om een film te ontwikkelen ter versterking van dit format, met als onderwerp ‘De wereld van Nederlandse gemeenten in 2040’.

Nederland anno 2040

Het uitgangspunt voor de film was een scenario ontwikkeld door een groep toekomstverkenners. In hun zoektocht stond de vraag centraal hoe Nederlandse gemeenten anno 2040 eruit zien. Hoe wonen, werken en recreëren we dan? Hoe zit het met digitalisering, klimaatadaptatie, zorg en mobiliteit? Wat houdt de maatschappij in 2040 bezig?

Het scenario was visionair, aan Imagro de taak de creatieve vertaalslag te maken naar een inspirerende film over het leven in 2040.

Wat is toekomst?

Het is niet eenvoudig om de toekomst in beeld te vangen. Denk eens terug aan het begin van deze eeuw. Technologische ontwikkelingen van nu, zoals drones, smartphones, augmented reality en elektrisch vervoer, waren toen bijna ondenkbaar. Nu kijk je er bijna niet meer van op. In 2040 zullen deze technieken een volgend stadium hebben bereikt, terwijl het straatbeeld misschien juist meer naar vroeger terug gaat met meer ruimte voor groen en voor voetgangers.

Om het verschil tussen heden en toekomst te duiden riep het creatieve team van Imagro het concept de 2040 app in het leven. In de film gebruiken verschillende personen de app en zien we hoe zij de toekomst zich voorstellen. Als kijker treed je vervolgens de app binnen, waar de toekomstbeelden van de gebruikers tot leven worden gebracht door beeld, geluid en animatie. “We zochten naar een concept als drager voor de film waarin heel duidelijk wordt dat je naar een toekomstbeeld kijkt en je gedachten meteen aan de gang gaan,” aldus Suzie Geenen, motion designer bij Imagro.

Een filmproductie vergt nauwe samenwerking tussen de verschillende creatieve partijen. In de verschillende fases - concept, script, storyboard en productie/montage - is er daarom nauw contact geweest tussen VNG, toekomstverkenner Freija van Duijne en Imagro. Projectmanager Ruben Burger: "Je daagt elkaar uit om steeds verder te denken en het verhaal scherper te maken. Door de combinatie van het concept, de sterke verhaallijn en de verschillende film en animatielagen zijn we er samen in geslaagd om een pakkende en prikkelende voorstelling te maken van 2040." 

Collectieve intelligentie

Met de film als ‘haakje’ voor de dialoogsessies kan VNG Risicobeheer gemeenten helpen bij het anticiperen op de toekomst. Het gesprek is daarin essentieel: door samen na te denken over de toekomst kom je tot nieuwe inzichten en kun je een vollediger beeld vormen. Zo kun je vanuit collectieve intelligentie beter voorbereid zijn op de toekomst.

“De film werd tijdens onze eerste workshop heel goed ontvangen. Je merkt echt dat het toekomstscenario gaat leven dankzij de film.” – Freija van Duijne, toekomstverkenner namens VNG Risicobeheer. 

Bekijk de toekomstfilm

Geschreven door Ruben Burger

Meer weten over deze case?

Neem contact met mij op

Ontmoet het team

Bart
Judith
Ruben
Suzie

Ook interessant

Regionaal voedselsysteem Limburg

Voedseltrots uit het zuiden

Samen werken aan een heldere toekomst

Plan(e)t 2030 - strategietraject Delphy

Een passende thuishaven voor een toekomstbestendige visserijsector

Visserij Ontwikkel Plan

Verduurzaming van de melkveehouderij

Dutch Dairy Challenge

Een blue zone aan de oevers van de Maas in Afferden en Vierlingsbeek

Burgerparticipatie-traject

Een verantwoordelijke samenleving plant bomen, waarvan ze zelf niet meer in de schaduw zal zitten.

Het participatieplan Regionaal Landschap De Maasduinen

Zo laten we zien dat Nederland leidend is in high-tech tuinbouw

I-Grow Paviljoen

Building Thriving Businesses

GreenV

Verbindende eikpunten: recreatie en toerisme in Noord-Limburg

Eikpunt Limburg

Complete communicatie over complexe materie

FrieslandCampina